EKSKLUZIVNO: Džulijan Asanž sleteo u Beograd, zatražio politički azil!

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž tražio je juče od britanskih vlasti izručenje u Srbiju a ne u Sjedinjene Američke Države koje ga traže zbog hakovanja poverljivih dokumenata CIA, saznaje Telegrafska agencija Nove Jugoslavije (TANJUG). Namera nedavno uhapšenog svetskog junaka bila je da dobije politički azil u Srbiji za koju kaže da je „jedina država na svetu u kojoj cvetaju demokratija, sloboda mišljenja i medijske slobode“. U celoj akciji spasavanja osnivača Vikiliksa učestvovala je Evropska partija Zelenih (EPG) koja je podnela zahtev Evropskom parlamentu da ne dozvoli izručenje Asanža administraciji Vašingtona.

Britanske vlasti razmotrile su njegov zahtev i donele odluku da ga ipak isporuče Beogradu, a ne Vašingtonu, pa je tako Asanž rano jutros, redovnim letom iz Londona ali u pratnji službenih lica, sleteo na beogradski aerodrom, a zatim posetio odbor Zelene stranke, članice Evropske partije Zelenih, da joj izrazi zahvalnost zbog posredovanja u celoj akciji i obezbeđivanja neophodne pravne pomoći u rešavanju njegovog statusa lica koje potražuje politički azil u Srbiji.

Očekuje se snažan odgovor SAD zbog cele situacije, Asanž je duboko i iskreno uveren da ga Srbija neće izručiti Vašingtonu jer je, kako kaže, „gledao na televiziji preko interneta predsednika Srbije kako stalno ponavlja da je Srbija slobodna i suverena država koja ne trpi ucene i pritiske svetskih moćnika, kako Srbijom niko ne može da upravlja i da Srbija ne trpi ultimatume“ pa je zato i doneo odluku da zatraži azil baš u Srbiji.

 

6 Comments

  1. Mislim da je ovo izmisljotina i zamajavanje narode . . Za slucaj da nam je gospodin Asanz ucinio takvu cest ,treba mu odmah omoguciti azil u Rusiji i povezati ga sa Snoudenom I 100% ih zastititi

    • U svakom slučaju mozgovi se uvoze,tako da bi trebali biti počastvovani što je izabrao Srbiju, dati mu svu pravnu, ličnu pomoć i podršku a onda ga skoliti po Putinovu mišku

  2. Redakcio Novosti! zasto sirite propagandu u korist Vucica? Ljudi pa vi pravite bre ovaj narod stvarno ludim! Ko i zasto bi isporucili Assange Srbiji…. Hteli ste da kazete kako je srbija demokratska zemlja pa Assange potrcao u deokratiju… Aj zajebite vasu demagogiju i ne jebite ovaj ojadjen narod od Vucica i njegovih lopova u mozak… Sram vas bilo!

Ostavite komentar